Sunday, Jun 16 2024
02:50:12 PMPyrrhus
Written by Michael Servos
Ο Μιχάλης Σέρβος δώρησε στην Πόλη των Ιωαννίνων, την Πρωτεύουσα της Ηπείρου, το Σύμβολο των Ηπειρωτών τον Ανδριάντα του Βασιλιά Πύρρου που τοποθετήθηκε στην ομώνυμη (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΡΡΟΥ) στα Ιωάννινα. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Michael Servos, he also donated to the Capital of Epirus, Ioannina, Greece the Statue of King Pyrrhus ( the Symbol of Epirotes ) which standing at King Pyrrhus Square. The statue was unveiled by the President of Hellenic Republic Mr. Karolos Papoulias.

Ένα Άγαλμα είναι, μία έμπνευση, ένα δημιούργημα, ένα βιβλίο, μια εικόνα, ένα έργο τέχνης, ένα μνημείο, περνάει πολλαπλά μηνύματα, μια υπενθύμιση που μας θυμίζει συνέχεια την Ιστορία που είναι η οντότητα και η ταυτότητά μας.

 

A Statue is an inspiration, a creation, a book, an image, an artwork, a monument, passes many messages, a reminder of our history and our identity.

 

Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τα αγάλματα

Οδυσσέας Ελύτης

 

The wrath of the dead to be afraid and the brute of Statues

Odysseus Elytis

 

Να δημιουργείς και δημιουργώντας να δημιουργείσαι

και να μην είσαι τίποτε άλλο από την δημιουργία σου.

Αριστοτέλης

 

To create and be created and not to be

anything else other than your creation

Aristotle

PYRRHUS
http://www.youtube.com/watch?v=o1bFQ4pzNHk

http://www.youtube.com/watch?v=n-I0iMLCKPE

http://www.youtube.com/watch?v=eQvFoi8j2t0

http://www.youtube.com/watch?v=s5yO7ijCjGE&feature=related
 

......
...

......


 

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

21 Φεβρουαρίου, 2009

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΒΑΣΙΛΙΑ ΠΥΡΡΟΥ
ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ

ΤΗΝ ΑΥΤΟΥ ΕΞΟΧΟΤΗΤΑ
ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

          Με ιδιάιτερη τιμή και ξεχωριστή χαρά, θέλω να σας μεταφέρω τους θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς όλων των Ελλήνων της Αμερικής.  Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα Ελευθέρια της Πρωτεύουσας της Ηπείρου τα Ιωάννινα και τα Αποκαλυπτήρια του Βασιλιά Πύρρου.  Σήμερα έχουμε συνάντηση με την Ιστορία.  Όποιος δεν γνωρίζει την Ιστορία του, δεν γνωρίζει τον ίδιο του τον εαυτό.  Όταν ξεχνάμε την Ιστορία μας, τότε την καπηλεύονται άλλοι.  Η Ιστορία είναι η Οντότητα και η Ταυτότητα του τόπου μας.  Ο Πύρρος, ο Μέγας Στρατηλάτης, ο Βασιλιάς των Μολοσσών και όταν ένωσε όλες τις φυλές των Ηπειρωτών, μεταφέρωντας την Πρωτεύουσα του Κράτους του στην Αμβρακία, (στην σημερινή Άρτα), ανακηρύχθηκε Βασιλιάς της Ηπείρου.

          Ο Πύρρος γεννήθηκε το 318 π.Χ., εφτά περίπου χρόνια ύστερα από τον θάνατο του Ηπειρώτη Μεγάλου Αλεξάνδρου, απο την μεριά της μητέρας του, της Ηπειρώτισσας Ολυμπιάδας.  Οί ομοιότητες μεταξύ τους, οί οποίοι ήσαν και συγγενικά πρόσωπα, ήταν πάμπολλες.  Και οί δύο τολμηροί και ανήσυχα πνεύματα, προικισμένοι με στρατηγική ιδιοφϋία και αφάνταστο ηρωισμό , μεγάλοι στην ψυχή και στα αισθήματα, γεννημένοι στρατηλάτες και αρχηγοί λαών, οπλισμένοι με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα, επεδίωξαν να πραγματοποιήσουν τα μεγαλεπίβολα πολιτικά σχέδια, που συνέλαβε ποτέ ο Ελληνισμός.  Ο ένας εξόρμησε με κατεύθυνση προς την Ανατολή, ο άλλος με κατεύθυνση προς την Δύση.  Ο σκοπός τους όμως, ήταν κοινός, η δημιουργία μιάς Μεγάλης Κοσμοκρατορίας.

          Το 279 π.Χ. βάδισε κατά της Ρώμης και νίκησε τους Ρωμαίους στο Άσκλο, όμως ο Πύρρος έχασε στην μάχη πολλούς Στρατιώτες και Στρατηγούς, γι’ αυτό η νίκη του αποκαλείται “ ΠΥΡΡΕΙΟΣ ΝΙΚΗ “.  Ο Πύρρος τελικά, είχε άδοξο τέλος, το έτος 272 π.Χ. στο Άργος, όταν μία ηλικιωμένη γυναίκα, από το μπαλκόνι της εκσφενδόνησε ένα κεραμίδι στο κεφάλι του με αποτέλεσμα, να σκοτωθεί ακαριαία σε ηλικία μόλις 46 ετών.  Έτσι ο Αετός της Ηπείρου δίπλωσε για πάντα τα φτερά του.  Η Ήπειρος γεννήθηκε με τον Πύρρο και δοξάστηκε μαζί του.

          Ο Ανδριάντας του Βασιλιά Πύρρου στην ομώνυμη Πλατεία των Ιωαννίνων, μας Υπενθυμίζει, ότι οι Ήρωες μας κράτησαν και μας κρατούν όρθιους, ενώνουν τον Ελληνισμό, γεμίζουν υπερηφάνεια τον λαόν μας και μεταδίδουν την Ιστορία της Ηπείρου στούς ξένους και ντόπιους επισκέπτες.  Η πολιτιστική προσφορά προς την Ήπειρο θα συνεχιστεί με το τέλος των εργασιών στον Αεροδρόμιο, για να τοποθετηθεί εκεί η Προτομή του Βασιλιά Πύρρου.  Έτσι θα επικυρωθεί το όνομα που δόθηκε στον Αερολιμένα των Ίωάννινων “ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ“, από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής.

κύριε Δήμαρχε

          Θέλω να ευχαριστήσω εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο που αποδεχθήκατε την Δωρεά.  Επιθυμώ να σας παραδώσω το στολίδι της Πλατείας, το κόσμημα της Πρωτεύουσας της Ηπείρου, το Σύμβολο των Ηπειρωτών, τον Αετό της Ηπείρου, τον Μεγάλο Στρατηλάτη της Ανθρωπότητας, τον Ανδριάντα του Βασιλιά Πύρρου.  Τελειώνοντας κλείνω μόνο με τούτο: “ΗΠΕΙΡΩΤΙΖΕΙΝ ΕΣΤΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΙΝ” που σημαίνει, η συνέχιση της ιδέας των Ηπειρωτών Ευεργετών.
 

Μιχάλης Σέρβος
Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής
πρώην Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής


 
 

 


Copyright ©1998 - 2024 Foundation of Hellenism of America
All Rights Reserved.