Wednesday, Sep 18 2024
03:15:00 AM



Airport King Pyrrhus
Written by Michael Servos


ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΒΑΣΙΛΕΥΣ "ΠΥΡΡΟΣ"

....







ΠΥΡΡΟΣ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ορειχάλκινο άγαλμα, του Στέλιου Τριάντη, 1996 (Άρτα) Ο ταλαντούχος ηπειρώτης γλύπτης Στυλιανός Τριάντης (Πρέβεζα 1931- Αθήνα 1999) είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ολόσωμη ανθρώπινη μορφή. Ανδριάντες κάθε κατηγορίας, όρθιοι, καθιστοί και έφιπποι, έδωσαν τη δυνατότητα στον γλύπτη να μελετήσει και να αποτυπώσει την ένταση και την ηρεμία, τα κινητικά αλλά και τα στατικά στοιχεία, τη σωματικότητα και την πνευματικότητα, τις περιγραφικές αξίες και την ιδεαλιστική απόδοση. Ειδικότερα δούλεψε το δύσκολο γλυπτικό θέμα του έφιππου ανδριάντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 15 περίπου που έχουν στηθεί στον ελληνικό χώρο μέχρι σήμερα, οι δύο από αυτούς είναι του Τριάντη. Στον παρατιθέμενο η σοφά μελετημένη ανάδειξη των αξόνων αλόγου και εφίππου, στα οποία συνδυάζονται κάθετα και διαγώνια θέματα, η συνεργασία των όγκων και η διάταξη των επιπέδων δίνουν ένα σύνολο που διακρίνεται για την ενεργητικότητα, και την επιβλητικότητα. Η μορφή που κρατά στο δεξί χέρι ξίφος και με το αριστερό τα ηνία διακρίνεται για την επιβλητικότητα και τη μεγαλοπρέπεια καθώς και για την προσάρτηση ιδεαλιστικών τύπων. Ο ιδεαλιστικός αυτός ανδριάντας τονίζει σε μεγάλο βαθμό τις πολεμικές αρετές του εικονιζόμενου τόσο με τη γενικότερη στάση της μορφής με το στητό σώμα και την αγέρωχη έκφραση, όσο και με τα επιμέρους θέματα, κυρίως αυτά στην πολεμική εξάρτηση του βασιλιά της Ηπείρου, την περικεφαλαία, το ξίφος, το θώρακα. Το έργο ως σύνολο λειτουργεί δίχως άλλο ως εικόνα της πολεμικής ισχύος, που επιβάλλεται τόσο από τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιεί ο γλύπτης όσο και από τη γενικότερη σύλληψη αλόγου και μορφής. Γιατί ο ήρεμος και σταθερός βηματισμός του αλόγου συνδυάζεται θαυμάσια με την επιβλητική μορφή του Πύρρου δίνοντας έμφαση στην εκφραστικότητα του συνόλου και τονίζοντας την αποφασιστικότητα στη μάχη.




Ο Μιχάλης Σέρβος κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Μεταφορών της Ελλάδος, για την μετονομασία του Αερολιμένος των Ιωαννίνων σε όνομα ( ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ ). Το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό από την Ελληνική Κυβέρνηση και το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων σήμερα ονομάζεται ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ
Μετά την μετονομασία δώρησε την Προτομή του Βασιλιά Πύρρου, για να τοποθετηθεί στο Αεροδρόμιο, τιμώντας την μνήμη του Στρατηλάτη Πύρρου του Μέγα.

Michael Servos he petitioned the Greek Ministry of Transportation to rename the Airport of Ioannina, Greece after KING PYRRHUS. It was accepted and today the Airport is operating under the new name.
After the change of the name, he donated the Bust of King Pyrrhus to be placed at the Airport, honoring, the memory of the Army Commander, King Pyrrhus.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, η πόλη των Ιωαννίνων, και πρωτεύουσα της Ηπείρου, είναι μια γραφική πόλη, που συμπλέει με τον πολιτισμό και συνδυάζει μια μακραίωνη ιστορία αλλά και μια κοινωνικήπολιτιστική και οικον, ομική δραστηριότητα και άνθηση. Αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς πολλών επισκεπτών.
Όχι τυχαία, φέρει την προσωνυμία «Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών», αφού ανέδειξε μεγάλες μορφές και στα γράμματα και στις τέχνες, με πανελλήνια, και όχι μόνο, εμβέλεια. Η συμβολή τους, δε, στην αναγέννηση της χώρας μας ήταν τεράστια. Διεύρυναν τους πνευματικούς και πολιτιστικούς ορίζοντες, επέδρασαν καταλυτικά στη διαμόρφωση ιδεών και τάσεων και συντέλεσαν στην ανάπτυξη και εδραίωση του ελληνικού αλλά και πολλές φορές του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τα παραδοσιακά κτίσματα, τα μουσεία, το Κάστρο, το υπαίθριο θέατρο Φρόντζου, μέσα στο αισθητικό δάσος της πόλης και ένας μεγάλος αριθμός σημείων της πόλης, με έντονη ιστορική και πολιτιστική αξία αποτελούν εξαίρετα δείγματα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής. Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας, που μέχρι και σήμερα κατοικείται, φαινόμενο σπάνιο παγκοσμίως, είναι ολόκληρο ένα αξιοθέατο με τις εκκλησίες του και ό,τι απέμεινε από το σεράι του Αλή Πασά. Το Πανεπιστήμιο, από τα καλύτερα της Ευρώπης, τα Νοσοκομεία, το ναυταθλητικό κέντρο και μια πληθώρα άλλων κτηρίων που φιλοξενούν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο μαρτυρούν την εξέλιξη της πόλης στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας αλλά και την προσπάθειά της να καταστεί κοιτίδα ανάπτυξης και ζωντάνιας, συγκεράζοντας το παλαιό με το νέο, το παραδοσιακό με το σύγχρονο.


ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

« ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ »

ΠΥΡΡΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
ΚΑΙ ΜΕΓΑΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ
( 318 – 272 π.Χ )

ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ, ΗΠΕΙΡΟΣ

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΡΘΙΟΥΣ,
ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΜΕ
ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΝΤΟΤΗΤΑ
ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΔΩΡΕΑ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΕΡΒΟΥ
ΕΚ ΣΩΠΙΚΗΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Η ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΕ
« ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ »

ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
ΜΙΧΑΛΗ ΣΕΡΒΟΥ
( ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΔΩΔΩΝΑΙΟΥ )


WWW.HELLENES.COM

21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2007


Copyright ©1998 - 2024 Foundation of Hellenism of America
All Rights Reserved.