Thursday, Nov 21 2024
02:21:20 AM



ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ
Written by Michael Servos


Ο ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΡΩΑ ΤΟΥ ‘21 ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ ΣΤΗΝ ΒΗΣΣΑΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΒΗΣΣΑΝΙΩΤΩΝ (Η ΑΡΕΤΗ).ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟ. ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

Ένα Άγαλμα είναι, μία έμπνευση, ένα δημιούργημα, ένα βιβλίο, μια εικόνα, ένα έργο τέχνης, ένα μνημείο, περνάει πολλαπλά μηνύματα, μια υπενθύμιση που μας θυμίζει συνέχεια την Ιστορία που είναι η οντότητα και η ταυτότητά μας.

 

A Statue is an inspiration, a creation, a book, an image, an artwork, a monument, passes many messages, a reminder of our history and our identity.

 

Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τα αγάλματα

Οδυσσέας Ελύτης

 

The wrath of the dead to be afraid and the brute of Statues

Odysseus Elytis

 

Να δημιουργείς και δημιουργώντας να δημιουργείσαι

και να μην είσαι τίποτε άλλο από την δημιουργία σου.

Αριστοτέλης

 

To create and be created and not to be

anything else other than your creation

Aristotle









ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΗΡΩΑ ΤΟΥ ‘21 ΜΑΡΚΟ ΜΠΟΤΣΑΡΗ



Στην πλάκα του Μάρκου καθίζει
η Δόξα λαμπράδες γιομάτη·
κλεισμένο για πάντα το μάτι,
οπού ’χε πολέμου φωτιά·—
ελάτε ν’ ακούστε, παιδιά!

…. Παρόμοια ηχώ θα λαλήσει,
του κόσμου την ύστερη μέρα,
παντού στον καινούριον αέρα·
παρόμοια στους τάφους θα εμβεί,
να κάμει καθένας να εβγεί.
Δ.Σολωμός: « Εις Μάρκο Μπότσαρη»

Ο Στρατηγός Μάρκος Μπότσαρης (Σούλι Θεσπρωτίας, 1790 - Καρπενήσι Ευρυτανίας, 9 Αυγούστου 1823) ήταν Έλληνας οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και καπετάνιος των Σουλιωτών. έλαβε τιμητικά τον στρατιωτικό βαθμό του Στρατηγού. Το 1815 ο Αλή Πασάς τον διόρισε αρματολό στο Κακόλακκο Πωγωνίου, στον παλιό πύργο του Κουρτ Πασά. Έμεινε στο Κακόλακο έως το 1820 τότε δηλαδή που ο Αλή πολιορκήθηκε από τον Ισμαήλ Πασόμπεη.
Πολέμησε για τον Αλη Πασα εναντίον των σουλτανικών στρατευμάτων με την υπόσχεση του επαναπατρισμού των Σουλιωτών.
Μετά ο θάνατο του Αλή, πολέμησε στον αγώνα της παλιγγενεσίας.
Μετά από λαμπρές νίκες στην Αρτα και στη Ρούμελη ενάντια σε υπέρτερες πάντα δυνάμεις, υπερασπίστηκε το Μεσσολόγγι στην πρώτη πολιορκία,
Τότε με παρέμβαση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου του έδωσαν τον τίτλο του στρατηγού της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντιζηλία των άλλων οπλαρχηγών κάτι το οποίο εξόργισε τον Μπότσαρη, ο οποίος μπροστά τους έσκισε το χαρτί του διορισμού του λέγοντας: "Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα με το σπαθί του από τον πασά!". Αυτή η μεγαλοπρεπής πράξη του αποδεικνύει την ανιδιοτέλειά του και την αγάπη του για την πατρίδα.
Το καλοκαίρι του 1823 προσπάθησε να ανακόψει το δρόμο στα τούρκικα στρατεύματα που επέδραμαν προς τη δυτική Ρούμελη. Στις αρχές Ιουλίου ο Μουσταής πασάς, επικεφαλής 15.000 επίλεκτων ανδρών, εκστράτευσε εναντίον της Επανάστασης και σύντομα κατέφθασε ο Ομέρ πασάς και ο Σούλτζη Κόρτσα με τα πολυάριθμα στρατεύματα τους.
Ο Μπότσαρης, τη νύχτα της 8-9 Αυγούστου, μαζί με τον Κίτσο Τζαβέλα και άλλους 450 Σουλιώτες, επιτέθηκε κατά της εμπροσθοφυλακής των εχθρών, που είχαν στρατοπεδεύσει στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου, στη μάχη που έμεινε γνωστή ως Μάχη του Κεφαλόβρυσου. Παρά τον αρχικά ελαφρύ τραυματισμό του, συνέχισε να πολεμάει και κατάφερε να νικήσει τους Τουρκαλβανούς. Όμως μια εχθρική σφαίρα έπληξε το μάτι του. Ιστορικοί αναφέρουν πως τότε ο Μπότσαρης είπε πριν ξεψυχήσει: «Αδέλφια, με βάρεσαν».
Εκείνη τη στιγμή, οι Σουλιώτες, αν και νικούσαν, διέκοψαν τον αγώνα για να παραλάβουν τον νεκρό αρχηγό τους και τα λάφυρα.
Οι Σουλιώτες σκότωσαν εκατοντάδες εχθρούς χωρίς όμως να καταφέρουν να σταματήσουν την τουρκική προέλαση. Μεταφέροντας το σώμα του Μπότσαρη προς το Μεσολόγγι όπου τελικά τον ενταφίασαν, σταμάτησαν για λίγο στον νάρθηκα της Μονής Προυσσού όπου ευρισκόταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατάκοιτος. Αυτός τον ασπάστηκε λέγοντας "Άμποτε ήρωα Μάρκο, κι' εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω".
Ο νεκρός μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι με θριαμβική πομπή που περιγράφει και ο Πουκεβίλ. Του θριάμβου προηγούνταν Τούρκοι αιχμάλωτοι, ακολουθούσαν οι αιχμαλωτισμένοι ίπποι των αξιωματικών με πολύτιμα επισάγματα και πενήντα τέσσερις σημαίες των εχθρών. Ο νεκρός Μάρκος ήταν καλυμμένος με γαλάζια χλαμύδα. Ακολουθούσαν τα λάφυρα που ήταν ζώα, όπλα, σκηνές, πολεμοφόδια και άλλα στρατιωτικά εφόδια και το ταμείο των εχθρών.
Μετά την ηρωική Έξοδο και την κατάληψη του Μεσολογγίου από τους Οθωμανούς, οι Τουρκαλβανοί άνοιξαν τον τάφο του Μπότσαρη αναζητώντας τα πολύτιμα όπλα του. ( Με πληροφορίες από τη WIKIPEDIA
)




Copyright ©1998 - 2024 Foundation of Hellenism of America
All Rights Reserved.